divendres, 5 de juny del 2009

Today is...

el dia del medi ambient. Em fa l'efecte que el dia de la Terra és més conegut, no he vist pas cap festival anunciat ni cap tipus de celebració. Què hi farem!

Per als llaminers com jo, també és el dia nacional del pa de gingebre i dels donuts! Per no perdre el costum de celebrar dies estranys, també és el festival de les il·lusions populars. Per variar, no us puc explicar per què se celebra, no tinc massa clar a què fan referència amb això de les popular delusions.

Però anem al que de veritat és important: els donuts :) El dia nacional dels donuts és cada primer divendres de juny. És un homenatge a los voluntàries de l'Exèrcit de Salvació de la Primera Guerra Mundial; a elles sovint se les coneix com a lassies. Els donuts originals de l'Exèrcit de Salvació els van servir l'any 1917. Durant la guerra, les lassies de l'Exèrcit de Salvació se n'anaven cap a les línies del front; eren les úniques dones a part del personal militar a qui es permetia visitar el front. Fins i tot se sap qui va ser la primera "noia donut": la tinent coronel Helen Purviance.

Les lassies duien menjar fet a casa i intentaven fer pujar la moral de les tropes. Sovint fregien en oli els donuts fent servir els cascs metàl·lics dels soldats americans, i per això als soldats d'infanteria americans els anomenaven doughboys.

Avui, dia nacional del donut, en algunes botigues de donuts (sí, existeixen) i en altres organitzacions, s'ofereixen donuts gratis per sol·licitar donacions per a l'Exèrcit de Salvació o per a d'altres bones causes. Bon profit!