diumenge, 7 de juny del 2009

Today is... national cancer survivors day

Avui toca celebrar la vida. Tots coneixem algú que ha patit càncer, i sabem quant han arribat a patir. Que avui se'ns recordi que es pot superar el càncer i es pot seguir vivint em sembla una idea fantàstica. El que suggeriria és que en una data com avui es fessin col·lectes o maratons televisives o qualsevol tipus d'activitat que ajudés a recaptar fons per ajudar en la investigació de noves teràpies o, tant de bo, una cura definitiva per al càncer. Un petonàs enorme a tots els que celebreu el dia d'avui.

A part d'això també és el dia nacional del gelat de xocolata, el dia per a la conscienciació sobre la infància (aquests noms tan complicats em confonen, no sé mai què volen recordar), i el dia d'escriure al pare.

També és el dia de la lluna de la maduixa. Lo cualo? Sí, el dia de la lluna de la maduixa. Això és el que he après avui: els natius americans del nord-est dels Estats Units posaven noms a les llunes plenes i així seguien el pas de les estacions, posant un nom diferent a cada lluna plena. Els noms es poden aplicar a tot el mes.

Hi havia una lleugera variació en els noms de les llunes, però generalment eren els mateixos en tots les tribus algonquines. Quan els europeus van arribar a la regió van continuar amb aquest costum i fins i tot van crear alguns noms propis.

Els dies de la lluna no cauen sempre en el mateix dia perquè segueixen el cicle lunar. Suposo, doncs, que avui deu ser lluna plena: la lluna de la maduixa, universal per a totes les tribus algonquines, que coincideix amb la recol·leció de les maduixes. A Europa en deien la lluna de la rosa. Algú n'havia sentit a parlar?