divendres, 19 de juny del 2009

Juneteenth

Un nom ben original: Juneteenth. M'agrada, i no només el nom. Juneteenth és la celebració de l'aniversari de la proclamació d'emancipació del president Lincoln, que otorgava la llibertat als esclaus dels estats del sud. Això va ser l'1 de gener del 1863.

I em direu: "si la proclamació va ser l'1 de gener, per què se celebra el dia 19 de juny?". El folklore del sud diu que, tot i que els esclaus de Texas ja eren lliures el 1863, no ho van saber fins que els soldats de la Unió els ho van dir el dia 19 de juny del 1865: la Guerra Civil ja havia acabat i feia 2 anys i mig que s'havia fet pública la proclamació. D'aquí en ve el nom: June + nineteenth = Juneteenth.

La pena és que la proclamació, en realitat, va ser el catalitzador per acabar amb l'esclavatge però no va alliberar ningú: els estats de la Confederació no reconeixien l'autoritat del president Lincoln. No va ser fins després dela Guerra Civil que l'emmena número 13 de la Constitució, retificada el 1865, va abolir oficialment l'esclavatge.

Un petit detall: fixeu-vos que la proclamació emancipa els esclaus dels estats del sud. I els del nord? De tota manera, sí que és un dia que val la pena recordar.