dissabte, 11 de juliol del 2009

The petrified forest, Arizona

És un espectacle únic: el parc nacional del bosc petrificat. Aquí hi trobem una de les concentracions més grans i acolorides de fusta petrificada, el desert pintat, estructures històriques i jaciments arqueològics, fòssils i el registre de 13000 anys d'història de pobles prehistòrics! A més, és l'únic parc nacional que protegeix una secció de la Historic Route 66.

Una de les coses que més em va impactar del sudoest dels Estats Units és que tants pobles hi visquessin: els anasazi, mogollon, sinagua, hopi, navajo, pueblo... Cal molt valor per viure en un ambient tan inhòspit, però alhora tan bonic. El parc nacional del bosc petrificat em va dur enrere en el temps i em va obrir una petita finestra a la vida de fa milers d'anys.

A l'interior del parc hi ha les ruïnes de Puerco Pueblo, d'uns 600 anys d'antiguitat. Els indis pueblo van deixar-nos tota una sèrie de petroglifs, i en vaig poder retratar alguns.






Al nord del parc nacional del bosc petrificat hi trobem el desert pintat (the painted desert), un lloc sagrat per a molts indis americans. Hi plou molt poc, i el vent s'ha encarregat de donar forma a un espai màgic.




En alguns casos, les formes són ben curioses. Mireu el que ells anomenen els tipis:


A la zona sud del parc, hi trobem el bosc petrificat: són les restes petrificades d'arbres de fa 225 milions d'anys. Una allau de fang va cobrir el bosc que hi havia en aquesta zona fa milions d'anys, i a sobre hi va caure la cendra volcànica d'una erupció propera; això va fer que la fusta no es podrís. La falta d'oxigen i la presència de certs minerals va fossilitzar la fusta, i el vent va erosionar el terreny fent resorgir els trossos de fusta. Els colors són espectaculars, i els arbres havien de ser gegants.