dimecres, 22 de juliol del 2009

Censura a la biblioteca

Segle XXI, Wisconsin, Estats Units. La primera emmena de la Constitució garanteix la llibertat de premsa i la llibertat d'expressió. Els veïns de la ciutat de West Bend no han renovat els contractes de quatre bibliotecaris perquè no han canviat de lloc uns llibres que consideren ofensius. En realitat, fins i tot han suggerit cremar-los.

El 1821, Heinrich Heine va dir: "On es cremen llibres, s'acaben cremant persones". Veure aquestes actituds en un país que es considera el model a seguir em sembla repugnant. Sé que són paraules fortes, però és que em bull la sang.

Us explico una miqueta millor què passa. A la secció d'adults joves (no la secció infantil) de la biblioteca de West Bend hi ha uns quants llibres que tracten el tema de la homosexualitat: com es viu, què significa, què han sentit els personatges.

Un matrimoni de la ciutat va considerar que eren ofensius, obscens i pornogràfics, i van crear l'associació Ciutadans de West Bend per una Biblioteca Segura. Van demanar que els traguessin de la biblioteca i que els bibliotecaris fossin considerats responsables del delicte.

De seguida es va crear una altra associació per la llibertat d'expressió que considera que són els pares els qui s'han de responsabilitzar del contingut dels llibres que els seus fills adolescents agafen a la biblioteca. M'ho sembla a mi o segurament ja saben tot el que surt als llibres?

A més a més, la Constitució de les biblioteques dels Estats Units prohibeix a les biblioteques censurar material perquè algunes persones el trobin ofensiu o de mal gust (és consistent amb la primera emmena, respectar la llibertat d'expressió). Es considera que les persones amb objeccions tenen dret a la seva opinió i a no llegir res que els ofengui, però no tenen el dret a imposar les seves opinions a altres persones.

No sóc advocada, però diria que legalment no tenen cap dret a fer una petició com aquesta. Les meves opinions personals són que està començant una altra caça de bruixes. Us asseguro que segons quines coses em posen la pell de gallina, i aquesta n'és una.

Per desgràcia, ja he vist massa vegades com es discrimina per raons d'orientació sexual i per raça. I em fa por veure la força que tenen aquests grups. Si voleu saber exactament què passa a West Bend, mireu-vos aquests enllaços:


http://home.sevenstories.com/index.php/news/call-to-action-reinstate-the-west-bend-library-board/

http://ndlaonline.org/ifblog/?p=120


Si no, suggereixo que feu una recerca sobre Henry Louis Gates Jr. Aquest senyor és professor a la universitat. Va tornar d'una conferència a la Xina i en tornar a casa, no va poder obrir la porta principal. Una senyora blanca va trucar la policia perquè un negre estava forçant l'entrada a una casa. Quan va arribar la policia, va intentar explicar la situació (bàsicament dient que era casa seva) i va ensenyar el DNI amb l'adreça d'aquella casa.

Va ensenyar la identificació de professor de Harvard i la policia va trucar a la universitat de Harvard per confirmar-ho. Quan va demanar el nom i el número de placa del policia, el van detenir. Ara, algunes persones es mostren sorpreses perquè "en aquest país encara hi ha racisme". El que em sorprèn és que no se n'hagin adonat fins ara. També he de dir que el senyor va perdre la paciència i va dir paraules grosses que no calien.

Penseu que cada cop que s'ha d'omplir un formulari, específicament et demanen la raça. El més confús de tot és que la mateixa persona pertany a races diferents segons el formulari. Penseu que, de moment, a mi m'han classificat com a blanca, hispànica, mediterrània i altres. Si no hi hagués aquesta obsessió amb la raça, si només pensessin en les persones com a tal, potser les coses serien diferents. Em fa molta pena veure tot això.