dilluns, 20 de juliol del 2009

El pressupost de l'estat

La crisi econòmica ens toca a tots, oi? Aquí se'm fa difícil reconèixer la situació perquè cada estat organitza el seu pressupost: alguns estats no han tingut dèficit i altres com Califòrnia són un desastre. Imagineu-vos com és la situació que el govern ha començat a emetre pagarés perquè no podia pagar les factures. Des de la gran depressió del 1929 només ha passat dues vegades: el 1992 i ara.

El problema és que el pressupost anual s'ha de presentar l'1 de juliol. El de l'any 2008 es va presentar a començaments del 2009 perquè els legisladors no es posaven d'acord, i evidentment això ho va fer empitjorar tot.

Ara fa poques hores s'ha arribat a un acord, però encara s'ha d'aprovar definitivament. Algunes agències de l'estat tanquen tres divendres al mes per estalviar (són dies sense paga per als treballadors). Altres treballadors per a l'estat (com professors universitaris) tenen el sou congelat des de fa una pila d'anys i ara com ara no sabem quines mesures es prendran, perquè el nou pressupost retalla la partida que es dedica a les universitats.

Una altra retallada és al sistema de presons. Sembla ser que reduiran condenes i alguns presos podran sortir abans de la presó perquè no hi ha prou diners. El més curiós és que es pot saber quan costa a l'estat mantenir una presó. A Califòrnia, en concret, mantenir una persona a la presó costa 10000 dòlars més cada any que a estats com a Arizona. Això sí que no ho entenc.

En definitiva, que en todas partes cuecen habas, no? Ja us explicaré com acaba tota la història o un dia m'entretindré a explicar-vos en què es gasten els diners dels contribuents. Si penseu que a la vora de la Mediterrània es fan barbaritats, espereu a sentir les animalades al costat de l'Atlàntic.

1 comentari:

Bruna ha dit...

Mira, en questió de barbaritats... ens assemblem força.
Petonets