dimarts, 8 de setembre del 2009

Ahir va ser festa

Ahir vaig honorar com cal la celebració que tocava: era el dia dels treballadors, Labor Day, i no vaig fer gairebé res. És una de les festes federals, tots els estats la segueixen. El John m'explicava que si se celebra el primer dilluns de setembre és perquè no es volia celebrar l'1 de maig, com Rússia. Ai, si és veritat, ja faig bé de dir: "com a les pel·lícules!".

En fi, que el dia del treballador se celebra des de l'any 1882 i es considera que també marca el final de l'estiu. Aquí a Califòrnia, per desgràcia, això coincideix amb la temporada d'incendis forestals. Per a la majoria de la gent, però, vol dir celebrar l'últim picnic a l'aire lliure, buidar la piscina i guardar els bots (sí, molts en tenen).

Avui que tot torna a la normalitat, s'hauria de pensar més en la celebració que toca: el dia internacional de l'alfabetització. Torno a veure una d'aquelles contradiccions que em deixen ben parada: tinc la sensació que els Estats Units són un referent científic i tecnològic a escala mundial, però hi ha més de 40 milions de persones analfabetes. A l'estat de Califòrnia, en concret, un 11% de la població només ha acabat l'educació primària: només han estat a l'escola fins als 13 anys.

Mireu aquestes estadístiques, per ciutats, de l'Institut Nacional per a l'Alfabetització:

http://www.ahalenia.com/id/id11/illiterati.html

Al capdamunt de la llista, la ciutat de Miami, on un 63% de població és analfabeta. Increïble, eh?

Una altra celebració d'avui és el dia del perdó. Sí, deu ser que ens ho prenem tot molt a la defensiva. Ara, que tenint en compte la quantitat de denúncies estúpides que es fan en aquest país, sembla no tenir massa èxit.

Aquesta celebració es remunta al 8 de setembre del 1974: el president Gerald Ford va signar una proclamació presidencial en què perdonava l'antic president Richard M. Nixon per qualsevol mala acció relacionada amb el Watergate.

Per cert, sabíeu que la M. del seu segon nom és per Milhous? La inspiració per als Simpsons?