dimarts, 29 de juliol del 2008

Terratrèmol 5.4

Avui a les 11.42 hem ben notat el terratrèmol 5.4 Richter. Per a fer-nos-en una idea, aquí teniu el mapa. Nosaltres vivim a Northridge i el quadrat blau més gran que veieu marca l'epicentre d'aquest terratrèmol. Per cert, si us hi fixeu, en aquest mapa hi ha 79 terratrèmols, els de l'última setmana, però la majoria són tan dèbils que ni tan sols es noten.



El John hi està més acostumat, tot s'ha de dir, però érem en llocs diferents i ho hem notat diferent. Jo em trobava amb un grup a la planta baixa d'un edifici nou, amb mesures per prevenir danys durant trerratrèmols. Bàsicament, els fonaments de l'edifici tenen una mena de coixins de goma que es mouen seguint les ones del terratrèmol. Era una sala amb 3 parets de vidre, així que hem notat ben bé la tremolor.
Ha estat un terratrèmol relativament llarg. Al principi m'he pensat que era un camió massa gran que feia vibrar els vidres, com tothom, però quan se'ns han començat a moure les cadires, els papers i els llums, hem hagut de sortir ràpid. La idea és allunyar-se dels vidres per si es trenquen i ficar-se sota una taula per protegir-se. També hem notat la rèplica més gran, però el John era a uns 10 quilòmetres i no se n'ha adonat.
A Northridge, l'any 1994, hi va haver un terratrèmol que sí que va fer mal. L'edifici on vivim ara va "perdre" la façana i van haver de reforçar tot el sistema elèctric i el de canonades. Un bloc més avall, un edifici es va ensorrar per complet i va haver-hi força víctimes mortals. Va ser aleshores que es va saber que just sota de Northridge hi havia una petita falla que havia passar desapercebuda fins llavors.
Evidentment, el que tothom intenta és contactar amb la família i assegurar-se que no ha passat res, però el que oblidem és que habitualment les línies telefòniques queden tallades una estona i és difícil saber què ha passat. Això sí, immediatament la ràdio i la televisió donaven tota la informació que podien sobre l'estat de les infraestructures, de la previsió de nous terratrèmols i de la possibilitat de pèrdues humanes o de danys materials.
Per sort, ha quedat en una bona tremolor. I ara estem comparant la diferència que 10 quilòmetres poden significar. La sort és que l'edifici on jo era és ben nou, perquè si no, no sé pas on haurien anat a parar tants vidres. Esperem passar una temporada tranquil·la :)

2 comentaris:

Unknown ha dit...

LA MEVA PETITA APORTACIO

Som una familia catalana que estem de vacances a Laguna Beach. Avui estavem a Disneyland (bastant aprop de l'epicentre), i francament, ha estat molt curt pero forca impressionant

Jaume

Anònim ha dit...

Laura...
Apa que em deixes més tranquil sabent que hi ha una falla just a Northridge!