dimarts, 6 d’octubre del 2009

Les factures de l'estat

Califòrnia fa riure. O pena. Em fa gràcia que diguin que el pitjor de la crisi ja ha passat mentre l'estat està en bancarrota. Hi ha estats que es troben en una situació millor, però aquí els legisladors sembla que vulguin batre el rècord d'animalades per any. Les mesures que s'han pres per frenar la crisi en alguns casos han estat encertades, però en d'altres han estat patètiques, ni una criatura ho hauria fet pitjor.

Una de les mesures que s'han pres són les furlough: els funcionaris no van a treballar un número determinat de dies al mes i se'ls redueix el sou perquè "treballen menys". Imagineu-vos la situació: el departament de trànsit obre de dilluns a divendres, i tanca d'horeta. Tres divendres al mes està tancat. El dilluns després d'un dia de furlough les cues són quilomètriques i la feina s'acumula, són hores extra. A qui beneficia?

El professorat universitari també es troba en aquesta situació. La diferència és que ja els pagaven un 20% menys del que toca i ara se'ls ha reduït la paga un 10% addicional. Durant aquest semestre, el John s'ha de quedar a casa 9 dies (literalment, no pot ni tan sols anar al despatx). Els estudiants han vist com se'ls apujava la matrícula universitària i reben menys hores d'educació. S'ha reduït el número d'estudiants per classe i alumnes que només necessiten una o dues assignatures per graduar-se han d'esperar perquè no tenen plaça. Si els professors no ensenyen (perquè l'estat no els deixa), existeix la possibilitat que algunes facultats perdin acreditació perquè no compleixen els requisits mínims exigits.

La indústria automovilística va demanar ajut al govern: van rebre una burrada de milions i es va posar en marxa un pla similar al Renove. Si algú anava al concessionari amb un cotxe vell per comprar-ne un de nou, se li feia un descompte sobre el preu del cotxe i se li donaven uns cupons per valor de 3000 dòlars, aproximadament, per gastar en benzina. Curiosament, si el cotxe era massa vell, no entrava en el pla. I ara que ja s'han acabat els diners destinats a aquest pla, resulta que la gent no va a comprar cotxes i continuen en crisi!

Francament, si jo hagués necessitat un cotxe nou, hauria aprofitat l'ocasió. I si no m'hagués calgut, però em fes gràcia tenir-lo, també. Totes les vendes que haurien pogut fer al llarg de l'hivern les van fer en dues setmanes i ara els concessionaris continuen tancant.

Els bancs, pobrets, també van demanar diners. Algú s'ha parat a pensar en la ironia que un banc no tingui diners? Van rebre més zeros dels que puc escriure, però en més d'un cas se'ls van gastar en festes per als administradors que incloïen concerts i bosses de joies per a les senyores dels directius. Si no, es pagaven primes. Sabeu què us dic? Que si no fan bé la seva feina i un banc ha de demanar diners al govern per tirar endavant, potser s'haurien de plantejar que fos directament el govern qui els controlés el negoci, perquè en definitiva és com s'ho prenen (i que consti que no m'agrada que el govern participi en bancs, però em semba irresponsable fer aquestes barbaritats amb els estalvis i els impostos dels ciutadans).

A més de tot això, avui el titular és que l'estat de Califòrnia ha hagut de pagar més de 8 milions de dòlars addicionals per retards a l'hora de pagar les factures. S'ha de ser incompetent, eh? El pressupost de l'estat no es va aprovar quan tocava perquè els legisladors no volien fer retallades, volien gastar el mateix que altres anys (i una miqueta més) i recuperar els diners l'any vinent. No s'ha de ser un geni en econòmiques per veure que no és la solució, si duguessin els comptes de casa potser s'haurien adonat que era una animalada.

Però no... Van trigar tant a posar-se d'acord (i l'acord va ser en molts casos furloughs per als treballadors) que l'estat no tenia diners en efectiu per pagar les factures que devia i va començar a emetre pagarés. Que cutre! I que patètic!

Al cap d'un temps, com que tothom es queixava i ningú no volia tractes amb l'estat perquè no cobraven, un banc els va fer un préstec per fer efectius els pagarés. Jo em pregunto, els diners del préstec són els diners que els va prestar el govern?

Ara no hi ha pagarés (de moment), però resulta que no paguen les factures a temps. Un dels motius és que els funcionaris que haurien de pagar-les estan en furlough. Se'ls acudirà replantejar-se la situació i trencar el cercle viciós?

1 comentari:

Bruna ha dit...

Tots fan el mateix... ens entretenen i expliquen històries de por, mentes la gent de peu, cada dia està pitjor.
Només hi ha una conclusió... no en saben!!!!.
Petonets