dijous, 8 d’octubre del 2009

L'herència de Michelle Obama

Recordeu que us comentava que estava farta dels programes que creaven notícies allà on no n'hi havia? Avui, en la meva opinió, en tenim un exemple. En molts diaris ocupa un lloc destacat la notícia que Michelle Obama tenia entre els seus avantpassats una esclava i un blanc propietari d'esclaus. Algunes tertúlies han fet programes especials per parlar-ne. Aviam, on és la novetat?

En un país on fa poc més de 100 anys que es va abolir l'esclavitud i que va patir segregació racial fins als anys 50, en què encara existeix el Ku Klux Klan i, on mal que els pesi, encara hi ha racisme, no entenc que es faci tan rebombori perquè una persona negra té un avantpassat blanc.

De la quantitat de persones negres que hi ha als Estats Units, quantes creieu que no descendeixen d'esclaus? La minoria, suposo, entre ells Barack Obama. Senzillament, no ho entenc. La majoria de població negra és descendent d'esclaus i no cal un doctorat per saber (o com a mínim sospitar) que els propietaris no els tractaven amb massa delicadesa. Si podien fuetejar-los, vendre'ls, assassinar-los, qui es pensa que no els violaven?

Moltes dones esclaves van patir abusos a mans dels seus propietaris, i moltes van tenir fills resultat de les violacions. M'imagino que en altres casos el que hi havia era amor, però en definitiva el que vull dir és que hi havia relacions entre blancs i negres i no hauria de sorprendre ningú. El cas de Michelle Obama no és l'únic, ni especial. El més curiós és que ella no ha demanat que s'investigués la història de la seva família.

Durant la campanya electoral va comentar que no coneixia massa bé els orígens de la seva família, però això no vol dir que no els sospités. Més aviat em fa l'efecte que, com moltes altres persones en la seva situació, sabia que havien abusat de la seva avantpassada i, senzillament, no es va fer públic. Una genealogista ha fet l'estudi com a col·laboració per a un diari, i ara tothom està revolucionat.

La notícia hauria de ser: "Per què la gent s'esvera tant per un fet així?". Francament, m'és igual l'herència racial dels Obama, m'interessa que facin la feina ben feta. Si tan important és conèixer la història dels presidents, per què no es va investigar el passat de Clinton, Bush, Reagan, Carter...? No deuen ser tan exòtics.

Thomas Jefferson va tenir un fill amb una esclava, Sally Hemmings. George Washington era propietari d'una plantació i d'una quantitat important d'esclaus, i s'ha suggerit que també hauria pogut ser pare d'una criatura amb una esclava. És part de la història dels Estats Units: l'esclavatge va existir i és una part ben fosca de la història del país, i precisament per això no hauria de ser notícia que una persona tingui herència mixta. Senzillament, és així.