dilluns, 19 d’octubre del 2009

Dia internacional del càncer de mama

Avui sí que és un dia per fer-nos pensar. M'entristeix que aquí als Estats Units em diuen que avui és el dia de fer avaluació de la nostra vida, i l'octubre és el mes per conscienciar-se sobre el càncer de pit, però no s'incorporen a un munt d'activitats internacionals. En fi, prefereixo pensar que aquesta vegada guanyem els europeus :)

No sabeu la gran sort de tenir Seguretat Social: a partir de certa edat, s'ofereixen mamografies a les dones per detectar el càncer de mama en un estadi inicial, i això salva moltíssimes vides. Aquí no es fa, les mamografies s'han de pagar i no estan incloses en les assegurances, així que moltes dones saben que tenen càncer de pit quan ja està molt avançat. És una pena.

A part d'això, la societat AGATA ofereix grups de suport per a dones amb càncer de pit, i ara estic preparant una carta per a ells aviam què els sembla la iniciativa de donar els cabells per a fer perruques (això aquí sí que es fa).

Un fet que sovint passa desapercebut i que també hauríem de considerar és que els homes també poden tenir càncer de mama. No és tan habitual com en les dones, i en realitat és encara més fàcil de detectar, però ens costa imaginar que un home pugui patir-lo i em fa l'efecte que hi ha cert estigma i molta vergonya relacionats amb aquesta malaltia.

Com a nota positiva, pensem en la quantitat de dones que sobreviuen a aquesta malaltia gràcies als avanços en la detecció i el tractament.

I, personalment, avui és encara més celebració: una de les persones que més estimo en el món ha rebut l'alta definitiva després de superar el seu càncer. Han passat 10 anys i encara em fa l'efecte que fos la setmana passada que vam començar a sentir noms com eritropoietina, cisplatí, alfa-fetoproteina, marcadors tumorals, transplantament de cèl·lules mare autòlogues, bleomicina, etopòsid. Ara, la paraula que no deixa de ressonar-me a les orelles és CURACIÓ COMPLETA! Enhorabona.

2 comentaris:

Bruna ha dit...

Tota la raó!!!!!!.
Petonets

Cristina Danés ha dit...

Laura,
moltes felicitats per la curació completa, crec endevinar de qui parles perquè per aquella època compartíem pis i inquietuds...
Una abraçada,
Cristina