dilluns, 24 d’agost del 2009

La vuelta al cole

Ai, com recordo l'anunci de El Corte Inglés que cada any passaven per aquestes dates. Aquí anirien una mica tard: avui ja han començat les classes a la universitat. El calendari és força diferent. Les classes comencen entre el 20 i el 25 d'agost i s'allarguen fins els volts de Nadal, els exàmens finals acabaran el dia 18 de desembre.

Llavors toca un mes de vacances, aproximadament, fins al 20 de gener més o menys no tornarà a haver-hi classes. Una setmaneta de vacances per Pasqua i classes fins a mitjans de maig. No està malament, eh? A mi em feien treballar molt més, tot i que començava les classes a mitjans setembre.

A les escoles de primària el calendari és molt semblant. Les classes començaran majoritàriament el dia 9 de setembre, seguiran fins a la setmana abans de Nadal, les vacances seran més curtetes que les de la universitat, les classes es rependran fins a Pasqua, una setmaneta de vacances i llavors classes fins a finals de juny.

Aquesta és una de les primeres diferències entre els dos sistemes. Poc a poc ja us n'aniré explicant detalls, però l'última notícia sobre educació que m'ha fet bullir la sang és la següent. Un grup en defensa dels immigrants va denunciar unes escoles de San Francisco, si no recordo malament, perquè els exàmens a l'institut de secundària eren en anglès i no en espanyol !!!!!????

Què? Lo cualo? Que no estem bé del terrat o què? Mireu, em va semblar molt fora de lloc. Primer, si algú em demanés quina és la llengua oficial dels Estats Units diria que és l'anglès, tot i que a la constitució no s'especifica com a tal. Segon, hi ha milions d'immigrants en aquest país: llatins, xinesos, japonesos, vietnamites, filipins, italians, àrabs, coreans, russos, jueus, alemanys... Què passa, que els exàmens estatals s'haurien de redactar en les més de 6000 llengües del món per si de cas?

Em fa molta ràbia, què voleu que us digui. Penso que els que vam venir aquí ho vam fer per voluntat pròpia. D'acord que moltes persones han fugit per guerres o persecucions polítiques, però tots vam escollir el nostre destí. Em penso que el mínim que podem fer és adaptar-nos al país que ens ha acollit i que ens dóna una nova oportunitat. No parlar-ne la llengua em sembla normal en arribar, però si un té idea de quedar-s'hi, d'aprofitar les oportunitats laborals i educatives que ofereix, exigir a més fer-ho en la llengua pròpia em sembla, com a mínim, desafortunat.

El que més em molesta és que després sento comentaris del tipus "no em van donar la feina perquè són racistes, volien que parlés anglés". Si la gent vol fer un examen per demostrar que domina una segona llengua, endavant, tenen tot el meu suport, però aprofitar el sistema educatiu i després denunciar-lo perquè no es fa en la nostra llengua si no en la llengua oficial del país em sembla una barbaritat. En fi, un altre apunt en el meu anecdotari.

3 comentaris:

Bruna ha dit...

Jo et dóno tota la raó!!, si vas a casa d'un altre , el menys que has de fer és intentar parlar la seva llengua o aprendre-la.
Em fa molta ràbia quan passa això a casa meva, Catalunya, però penso que tots ho hem de fer.
La meva filla viu a Madrid i estic molt contenta quan em diu que se sent madrilenya, encara que no deixi de parlar català i es presenti con una catalana que l'ha acollit la ciutat i la gent de Madrid.
Nena, veig que ets com la meva filla i això em posa contenta, felicitats.
Petonets

Laura Largo ha dit...

Gràcies, el que em dius és molt maco. Jo encara em presento com a catalana, deu ser que porto poc temps aquí, però intento ser justa i objectiva i això em treu de polleguera.

Aquesta ja era la meva opinió abans de venir cap aquí, i algunes persones m'havien dit que si algun dia jo emigrava canviaria d'idea. Al contrari, m'hi refermo.

Quan torni a un Pans&Company i demani un entrepà de tonyina assenyalant-lo amb el dit i no m'entenguin, faré exactament el que ja feia: repetir "un entrepà de tonyina" i assenyalar-lo de nou :)

I que no em diguin que sóc racista, que no tindran raó. Aix, que aquest tema encara m'encén

Bruna ha dit...

Hola Laura
En uns dels blogs que visito hi havia la informació d'aquest blog, a lo millor et pot anar bé
Little Purl of the Orient
Petonets