dimarts, 14 d’octubre del 2008

Bravo pels bombers

Els incendis al nord de la vall encara no estan del tot controlats. No hi ha hagut més morts, però ja s'han cremat una cinquantena de cases i s'ha evacuat gran part de Porter Ranch. Els bombers han treballat tota la nit en un tallafoc i en el control dels punts clau.

L'autopista I-118 segueix tallada, així com la 210 i algunes carreteres més petites. Tot i trobar-nos en estat d'emergència, la situació és tranquil·la. La majoria de la gent ja ha preparat el que necessita en cas d'evacuació ràpida i col·laboren en tot el que poden: remullant els carrers i jardins, portant entrepans o aigua, als refugis provisionals, traslladant malalts o persones que pateixen malalties respiratòries cap al sud...

La veritat és que cada cop admiro més els bombers aquí als Estats Units, de debò. Saben que cada any es produirà una combinació letal: vegetació seca, altes temperatures i vents forts. I cada any hi ha suficients efectius per evitar que aquestes tragèdies tinguin conseqüències encara pitjors.

El campus de la universitat de moment ha obert, però segueixen controlant els sistemes de ventilació per evitar que entri massa fum. Aquest continua sent el problema principal a la vall. Ens costa més respirar i la visibilitat és limitada. Moltes persones, si poden, opten per no anar a treballar i evitar així agafar el cotxe. Algunes carreteres només les fan servir els serveis d'emergència i, evidentment, tothom està molt al cas per cedir-los el pas en qualsevol moment.

He de reconèixer que entre ahir i avui he descobert una nova faceta dels americans: saben conservar la calma i confien plenament en els serveis d'emergència. I s'ha de dir que estan fent una feina excepcional en circumstàncies més que difícils. A més, l'habitual individualisme americà passa a un segon pla en aquestes situacions. Chapeau!

També hi ha bones notícies, però: la velocitat del vent ha disminuit una micona, però hi ha esperances que afluixin una mica més durant el dia. En la següent foto veureu un moment de les evacuacions d'aquesta matinada passada:

Aquí veieu la situació dels focs, baixant cap a la vall. La zona que veieu cremant a l'esquerra de l'imatge correspon aproximadament a Porter Ranch. Els llums a la part baixa de la fotografia són part de la vall, la que queda més a la vora del centre de Los Angeles. Ja podeu imaginar que és com una olla, el fum s'acumula en aquesta zona, i als quatre cantons de la vall (imagineu un quadrat) hi ha una autopista. La del nord està tallada i hi ha talls intermitents a l'autopista de l'oest (esquerra de la fotografia). El que no es veu, però, és la zona de la vall que s'ha quedat a les fosques degut als talls d'electricitat. Penseu que allà hi ha cases, és la zona evacuada i tot el que veieu en la imatge pertany a l'àrea en estat d'emergència.