dissabte, 7 de juny del 2008

Un, dos, tres, catorce!!!

Nananana.... The Edge a la guitarra, Bono i la resta dels U2 cantant Vértigo. Mai havia pensat que Vértigo fos tan espantós. Si no us he escrit abans ni us he comentat el primer partit dels Lakers i els Celtics és perquè estava intentant recol·locar el sostre i el terra on corresponen. No se us acudeixi mai tenir una crisi de vertígen, la recordareu molt de temps.
Aquesta experiència, però, m'ha permès veure com funciona el sistema sanitari. Medicare és similar a la Seguretat Social que tenim, gratuïta, però limitada. Hi ha moltes proves i tractaments que no estan inclosos a Medicare i que per tant corren a càrrec del pacient. Això vol dir, bàsicament, que massa gent no té accés a un servei sanitari eficient i en pateixen les conseqüències.
Per això tothom que pot té una assegurança privada. Com a membre de la facultat, el John té una assegurança mèdica privada en la qual em va incloure quan ens vam casar. Tenim metge de capçalera, assegurança també pel dentista, servei d'urgències i estades a l'hospital, i proves complementàries incloses: escànners, ressonàncies magnètiques, radiografies, anàlisis de sangs... Només cal que ho demani un metge i ja està. I jo que abans ho donava per suposat!
Pel que fa a visites amb especialistes, hi ha un copagament. Segons el tipus de servei o visita, el pagament és més o menys. Els medicaments funcionen igual: el metge no ens dóna una recepta, sinó que envia l'ordre del medicament per Internet i es recull a la farmàcia de la consulta o l'hospital o farmàcies amb què hi hagi un acord. Segons el tipus de medicina, més o menys copagament.
La resta de medicaments, siguin aspirines, calmants (si no són addictius), pastilles per l'al·lèrgia, i fins i tot alguns pel vertígen, es compren a les farmàcies que hi ha a la majoria de supermercats. Passeges pels passadissos, mires el que vols, compares preus i ho fiques a la cistella.
Una gran diferència, oi? No me n'havia adonat fins ara, tot i que n'havia sentit a parlar. Així que pugui tornar a estar una bona estona a l'ordinador o caminar en línia recta ja us n'explicaré més coses.
Bona salut a tots