dijous, 19 de juny del 2008

Cuate, aquí hay tomate!

Els tomàquets han tornat! No a tot arreu, però després de 383 casos de salmonel·la, sembla que ja tenen localitzats els tomàquets culpables del brot i a Califòrnia ja es tornen a vendre amb relativa normalitat. La gent demana d'on vénen, si són de zones lliures de salmonel·la, a McDonals i altres restaurants de menjar ràpid tenen paperets dient que tenen tomàquets i que vénen de tal i tal àrea...
El millor de tot és que sembla que hi hagi una mena de paranoia per qualsevol cosa. Hi ha movilitzacions i queixes contra el govern per no cuidar-se prou de la salut dels ciutadans i dels tomàquets, moltes persones han descobert ara el que és la salmonel·la, a la ràdio s'ofereixen actualitzacions constants sobre el tema, tot el que vulgueu.
Recordo el cas de les coques de crema de Sant Joan que també van causar salmonel·la. Si no recordo malament hi va haver més de 1000 afectats (un percentatge i una incidència molt més alts tenint en compte la població), i també vam veure titulars referents a la notícia. Potser és que estem més acostumats a parlar de la salmonel·la i dels seus efectes, i que anem amb compte amb la maionesa, però de nou tinc la sensació que aquí de seguida tot causa brots de pànic.
Imagineu-vos si tots els americans fossin conscients que als Estats Units hi ha molts més casos de ràbia que a Catalunya. I pensar que em demanen el certificat de la ràbia pel Coco quan té més possibilitats de posar-se malalt aquí! O que també hi ha zones on encara es propaga la pesta. O que també hem tingut els primers casos de febre del Nil de l'any.
En definitiva, em sembla irònic i exagerat. Fa l'efecte que moltes persones visquin en una mena de bombolla pel simple fet de viure als Estats Units, i no són conscients que les malalties es transmeten molt fàcilment quan fem servir avions i mitjans de transport públic que poden ajudar a l'expansió de malalties tan comuns com la grip. Potser estaria bé una mica d'educació sanitària a les escoles, per adonar-se que els Estats Units no és zona lliure de malalties i de catastròfes. Prevenció seria millor que crítica destructiva.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tens molta raó. Com es possible.... per mi es una mica clar....la especulació per guanyar cales propicia als estats IMPOSTOS per justificar-se....al final els de sempre ELS CIUTADANS els que sempre paguen...INCREÏBLE 86 cèntims als EEUU...aquí avui he pagat1,31 € el litre.
Josep Lluís