dimarts, 29 de desembre del 2009

Amsterdam - Los Angeles

Sí, el meu vol de tornada sortirà d'Amsterdam, i amb la mateixa companyia on hi va haver l'incident del dia de Nadal. Preocupada? Ni més ni menys que les altres vegades que he agafat un avió. Molts no ho sabeu, però tinc certa tendència a trobar-me en situacions singulars: he estat en un tiroteig a la parada de metro de Lesseps de Barcelona, he presenciat un intent de segrest a Colònia, dinava a una trattoria a Nàpols i just al costat van decidir assassinar-hi un capo de la màfia, la policia va entrar a la força a una habitació de Madrid on passàvem uns dies per preparar la Selectivitat (i no havíem fet res, va ser un error seu), m'he quedat tancada en un ascensor amb una senyora claustrofòbica...

Ja ho veieu, sóc molt conscient que a tot arreu pot passar de tot, i quan pujo a un avió l'únic que vull és arribar sana i estàlvia a la meva destinació. Quedar-me encallada als sistemes de seguretat no em preocupa, m'ho prenc amb molta calma. Esperem que d'aquí uns dies la situació s'hagi normalitzat un mínim i l'avió surti a l'hora o, com a mínim, amb no massa retard.

No entenc com ha passat el que ha passat. Mireu, el 2001, amb els atemptats de l'onze de setembre, els terroristes van segrestar l'avió amb un cutter. Les mesures de seguretat dels aeroports en aquells moments impedien pujar a l'avió amb objectes tallants. Com hi van arribar, doncs? Ja hi va haver un error de seguretat i van ampliar les mesures.

Ara, ha passat el mateix. La família del detingut havia avisat les autoritats de Nigèria i dels Estats Units del canvi d'actitud del seu fill. El Regne Unit li havia impedit viatjar i els Estats Units l'havien inclòs en una llista de sospitosos de terrorisme. Fins i tot havien posat un avís en la seva fitxa perquè se li fes un control més exhastiu quan hagués de renovar el visat.

Tenint en compte tot això, per què no li van revocar el visat immediatament i van fer-li un control més exhastiu abans de deixar-lo pujar a l'avió? Si era a la llista de sospitosos, per què el van deixar embarcar quan les autoritats holandeses van enviar la llista de passatgers als Estats Units? Són les autoritats nordamericanes les que van donar llum verd per a què l'avió s'enlairés.

Aquestes són les coses que no entenc. A més, la majoria dels nordamericans són una mica paranoics i ja hi ha hagut detencions que s'ha comprovat que eren injustificades. I aquí, que s'ha emès un avís perquè s'espera que ETA en torni a fer de les seves, no anem detenint tots els que porten una ikurriña enganxada al cotxe.

Aquestes obsessions sí que em fan por. La seguretat l'entenc, que es faci cundir el pànic, no. Que no s'implementin mesures que haurien pogut evitar aquesta situació em sembla patètic, però espero que s'aprengui la lliçó i que s'adonin que ser un país poderós no significa que no passi res, s'han d'esforçar en què les coses funcionin i fer servir les eines que estan en vigor.

A part d'això, també m'agradaria dir que trobo a faltar implicació de països on el terrorisme islàmic és un problema. No puc evitar comparar la situació amb ETA, França ha ajudat a detenir membres de l'organització i s'han trobat arsenals d'armes en col·laboració amb la policia gal·la. Quan podrem dir el mateix de països islàmics on es refugien els terroristes? Aquest sí que seria un pas endavant.

Sabeu què em preocupa, en aquests moments? Que a l'aeroport de Schiphol de vegades es fan servir escàners per al cos sencer, i suposo que en la situació actual i volant cap als Estats Units, voldran que hi passem. Penseu que si els demano que no m'hi facin passar per estar embarassada i demano que vingui algú a tocar-me ho acceptaran?

3 comentaris:

forks ha dit...

I si el que es busca és precisamente cundir el pànic i justificar el que és injustificable? Avui ja he llegit que el Nòbel de la Pau està preparat per atacar el Jemen. Per què no ataquen Arabia Saudí si el que interessa és acabar amb l'islamisme integrista? O per què no comencen per tractar amb respecte els pobles del món i li diuen a Israel 'prou!'? Mentre tant seguiran tractant els/les viatgerxs com criminals, per tenir tothom acollonit. I/o callat.

Laura Largo ha dit...

Mentre continuïn pensant que tenen l'autoritat moral per fer el que els roti, no canviarà res. Ni a Israel i Palestina, ni al Iemen ni l'Aràbia Saudí, ni als aeroports, ni al seu propi país. Aviam si els donem alguna idea, perquè em sembla que no utilitzen massa les neurones.

Bruna ha dit...

Mira, jo et desitjo un fantastic 2010 i això que estic acollonida d'haber d'agafar l'avió d'aqui a poques hores.
Petonets