dimecres, 4 de març del 2009

Prohibit fumar

És un dels signes més habituals als Estats Units. I què?, em direu. Doncs resulta que el respecten!!! I molt. Tots els restaurants són lliures de fum, i no he vist ni una sola persona encendre una cigarreta en cap mitjà de transport públic (sí, ho dic per la Renfe).

Puc comptar amb els dits d'una mà les persones que en més d'un any he vist fumar mentre caminaven o esperaven el bus i què voleu que us digui, s'agraeix molt. Com a no fumadora, al·lèrgica i asmàtica, us diria que em vénen ganes d'abraçar tothom que evita fumar. I veure que la gent respecta els espais lliures de fum, per a mi és important.

Dit això, parlem d'extrems: es passen. Als edificis federals (i en la majoria d'estatals) no es pot fumar, però és que tampoc no es pot fumar a les voreres o a un radi de x metres d'aquests edificis. Això ja em fa riure, perquè m'imagino la gent amb una cinta d'aquelles de costura embolicada al paquet de tabac per veure si són prou lluny :) I als malls, els centres comercials, hi ha llocs a l'aire lliure on es pot fumar, fins i tot hi ha cendrers: us podeu creure que de vegades si algú hi fuma se'l miren malament?

Habitualment se'n van a un pàrquing a l'aire lliure, però la vegada que he vist més persones juntes fumant eren tres. No sé com s'ho han fet, però la veritat és que l'aire dintre dels edificis és molt més net que a Barcelona. Als restaurants, la diferència és enorme. Els bars i billars ja són un altre tema, però com us deia, s'agraeix enormement respirar només el fum dels cotxes :)